ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 187-9-рд

                 Проект рішення
             № 187-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
Про затвердження Статуту природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк «Рошен»» у новій редакції
 
         
Відповідно до звернення Черкаського міського зоологічного парку
№ 22 від 18.02.2021, ч.5 ст. 57 Господарського Кодексу України, ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою приведення Статуту природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк» у відповідність до рішення Черкаської міської ради від 08.10.2019 № 2-5333 «Про затвердження договору про надання спонсорської  підтримки між Дочірнім підприємством «Кондитерська корпорація «Рошен», природоохоронною  культурно-освітньою установою «Черкаський міський зоологічний парк» та Черкаською міською радою та затвердження Статуту природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк» в новій редакції» (зі змінами), рішення Черкаської міської ради від 26.01.2021 № 3-26 «Про згоду щодо безоплатної передачі у власність територіальної громади міста Черкаси виконаних робіт по об’єкту «Будівництво комплексу вольєрів для лосів» природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк» по вул. Смілянська, 132», Черкаська міська рада
         ВИРІШИЛА:
 
1. Збільшити розмір статутного капіталу природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк» з 24 537 781,06 грн. (двадцять чотири мільйони п’ятсот тридцять сім тисяч  сімсот вісімдесят одна  гривня 06 копійок) на 75 280 898,21 грн. (сімдесят п’ять  мільйонів двісті вісімдесят  тисяч  вісімсот дев’яносто вісім гривень 21 копійка).
2. Затвердити у новій редакції Статут природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк «Рошен»» з урахуванням збільшення  розміру статутного капіталу, згідно з додатком.
           3. Визнати таким, що втратив чинність  п.2  рішення Черкаської міської ради від 08.10.2019 № 2-5333 «Про затвердження договору про надання спонсорської підтримки між Дочірнім підприємством «Кондитерська корпорація «Рошен», природоохоронною культурно-освітньою установою «Черкаський міський зоологічний парк» та Черкаською міською радою та затвердження Статуту природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк» в новій редакції».
 
 
 
 
          4. Контроль за виконанням рішення покласти на директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Волошина І.В. та постійну комісію міської ради з питань гуманітарної та соціальної політики (Холупняк К.О.).
                 
 
 
 
 
 
Міський голова
         
 
 
 
 
 
А.В.Бондаренко
 
 

 
 
                                                                                              ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                              Рішення Черкаської міської ради
                                                                                              від_____________№__________
 
                                                                       СТАТУТ
         ЧЕРКАСЬКОГО   МІСЬКОГО ЗООЛОГІЧНОГО   ПАРКУ  «РОШЕН»
                                               (нова редакція)
                                                        2021 рік
 
I. Загальні положення
1.1.ЧЕРКАСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЗООЛОГІЧНИЙ ПАРК «РОШЕН»(далі-Зоопарк) є природоохоронною культурно - освітньою установою, створенийнабазізоологічногокуточка обласноготаміськоговідділівнародноїосвітиі діє відповідно до рішення виконавчогокомітетуЧеркаськоїміськоїрадивід28.04.1979 р. № 271 «Про відкриттяміськогозоопарку».
1.2. ЧЕРКАСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЗООЛОГІЧНИЙ ПАРК «РОШЕН» заснованийнакомунальнійформі власностізметоюорганізаціїекологічноїосвітньо - виховної роботи, формування експозицій рідкісних екзотичних та місцевих тварин, збереження їх генофонду, функціонально підпорядкований департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.
1.3.Діяльність зоопарку регламентується Конституцією України,Законами «Про місцеве самоврядування в Україні», «Основами законодавства України про культуру», «Про охорону навколишнього середовища», «Про природно-заповідний фонд України», «Про тваринний світ», іншими законодавчими актами Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, рішеннями міської ради,виконавчого комітету, цим Статутом.
1.4.Зоопарк є юридичною особою, має самостійний баланс, може від свого імені укладати договори та угоди, відкривати поточні та інші рахунки в установах банків, виступати від свого імені в суді або Господарському суді як позивач або відповідач.
1.5.Зоопарк має печатку зі своїм найменуванням та зображенням лева, штампи, бланки з відповідними реквізитами.
1.6.Земельні ділянки з усіма природними ресурсами вилучаються з господарського використання і надаються зоопарку відповідно до чинного законодавства України. Зміна меж, категорії та скасування статусу території зоопарку проводиться відповідно доприродоохоронного законодавства України.
1.7.Зоопарк співпрацює у процесі виконання покладених на нього завдань з органами місцевого самоврядування, виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та об’єднаннями громадян.
1.8.Юридична адреса зоопарку: Україна, 18000, м. Черкаси, вул. Смілянська,132.
1.9.У зв’язку з проведенням статутних документів до вимог чинного законодавства Статут викладається у новій редакції.
  1.               . Завдання  зоопарку та основні  напрямки  діяльності.
1.2. Основними завданнями зоопарку є:
формування та утримання колекцій  рідкісних, екзотичних  та місцевих видів тварин;
збереження і відтворення в штучних умовах тварин, у першу чергу зникаючих, рідкісних, занесених до Червоної Книги України і міжнародних  Червоних списків;
проведення навчально - виховної та культурно-масової роботи в галузі екології, охорони природи, екології, зоології  і тваринного господарства;
здійснення різноманітних форм культурного обслуговування, створення умов  для відпочинку та задоволення культурних потреб різних верств населення при збереженні сприятливих умов утримання тварин.
2.2. Зміст роботи зоопарку:
надання населенню різноманітних послуг у сфері видовищних заходів, колективних екскурсій, консультацій та лекторіїв;
створення зелених театрів, відеотек, ігротек, спортивних майданчиків, організація зоологічних виставок, в установленому порядку аукціонів тощо;
відкриття зоологічних магазинів, аптек;
виготовлення та реалізація медикаментів та медичних препаратів, приборів та пристроїв, обладнання для медицини та ветеринарії;
заготівля, збереження та реалізація сільськогосподарської, біологічної та харчової продукції;
організація розплідників сафарі парків по розведенню різноманітних диких та домашніх тварин, вирощування та переробці хутрового звіра, худоби, риби, птахів та бджіл, реалізація отриманої продукції;
організація виставок-продажу домашніх та диких тварин, риб, птахів, плазунів;
інші види послуг, робіт, не заборонені чинним законодавством.
2.4.Зоопарк здійснює свою діяльність на території міст і сіл України та за її межами.
2.5.Зоопарк може організовувати пересувні експозиції з  тварин, які не занесені до Червоної Книги України.
                                      III. Майно зоопарку
3.1.Власником майна зоопарку є Черкаська міська рада.
3.1.1 Статутний  капітал  ЧЕРКАСЬКОГО МІСЬКОГО ЗООЛОГІЧНОГО ПАРКУ «РОШЕН»( становить 75 280 898,21 грн. (сімдесят п’ять  мільйонів двісті вісімдесят  тисяч  вісімсот дев’яносто вісім гривень 21 копійка).
3.2.Майно зоопарку складають основні фонди та інші матеріальні цінності, що належать йому на правах оперативного управління власністю або повного господарського відання відповідно до чинного законодавства, цього  Статуту та укладених зоопарком  угод.
3.3.Майно зоопарку не підлягає приватизації.
3.4.Майно зоопарку формується за рахунок:
фінансування з міського бюджету;
коштів отриманих від господарської діяльності та надання платних послуг;
благодійних внесків;
пожертвувань організацій і підприємств, окремих громадян;
інших джерел,не заборонених законодавчими актами України.
3.5.Збитки,  заподіяні зоопарку в результаті порушення його майнових прав іншими юридичними та фізичними особами, відшкодовуються відповідно до чинного законодавства.
IV.Організаційна структура, режим території зоопарку та охорона тваринного світу.
4.1. На території зоопарку з метою забезпечення виконання поставлених перед ним завдань виділяють такі закони:
експозиційна – призначена для стаціонарного утримання  тварин і використання  їх  у культурно-пізнавальних цілях;
рекреаційна – призначена для організації відпочинку та обслуговування відвідувачів;
господарська – у її межах розміщуються допоміжні господарські об’єкти.
4.2. До складу зоопарку можуть входити підсобні господарства, майстерні, зоомагазини, інкубатори, розплідники, ветлікарня та інші допоміжні служби.
4.3.Охорону території та об’єктів  тваринного світу зоопарку здійснює служба охорони, яка створюється у складі адміністрації і діє відповідно до природоохоронного законодавства України.
4.4.Службу охорони очолює директор зоопарку.
4.5.Для забезпечення необхідного режиму охорони території  зоопарку, запобігання негативного впливу господарської діяльності на прилеглих до нього територій може установлюватись охоронна зона. Порядок її створення, розміри та режим визначаються відповідно до природоохоронного законодавства України.
4.6.Охорона тваринного світу в зоопарку включає систему правових,  організаційних, економічних,  матеріально-технічних, ветеринарних, освітніх та інших заходів, спрямованих на збереження, відтворення та використання об’єктів тваринного світу відповідно до вимог природоохоронного законодавства України.
4.7. Охорона тваринного світу в зоопарку забезпечується шляхом:
 встановлення правил і норм охорони та відтворення тварин;
 розведення в неволі зникаючих, рідкісних і занесених до Червоної Книги України видів тварин;
 надання належної ветеринарної допомоги тваринам у разі захворювання, загрози її загибелі тощо;
 дотримання правил безпеки при утриманні тварин;
 проведення інших заходів і встановлення інших правил та вимог щодо охорони об’єктів тваринного світу.
4.8. Державний контроль за додержанням режиму на території та охорони, використання і відтворення тваринного світу зоопарку здійснюється в порядку, визначеному чинним законодавством.
 
V. Управління зоопарком.
5.1. Керівництво зоопарком здійснює його директор, який призначається і звільняється з цієї посади міським головою згідно з контрактом.
5.2. Директор зоопарку:
 здійснює керівництво колективом, забезпечує раціональний добір і розстановку кадрів, створює належні умови для підвищення фахового рівня працівників;
 забезпечує дотримання вимог щодо охорони праці, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм,техніки безпеки;
 розпоряджається в установленому порядку майном і коштами установи;
 організовує виконання кошторису доходів і видатків зоопарку, укладає угоди з юридичними та фізичними особами, в установленому порядку відкриває рахунки в установах банків;
 призначає на посади і звільняє з посад працівників зоопарку, визначає ступінь їх відповідальності;
 установлює надбавки,доплати,премії та надає матеріальну допомогу працівникам зоопарку за рахунок платних послуг;
 представляє зоопарк в усіх підприємствах,установах та організаціях України та за кордоном, а також у взаємовідносинах з громадянами, відповідає перед власником за результати діяльності установи;
 видає в межах своєї компетенції накази, організовує і контролює їх виконання;
 застосовує заходи заохочення та дисциплінарні стягнення до працівників зоопарку;
 розробляє та затверджує перспективні та поточні плани роботи, посадові обов’язки, правила внутрішнього розпорядку, штатний розпис і посадові оклади адміністративно-технічного персоналу;
 веде переписку від імені установи та підписує документи;
 здійснює інші повноваження,передбачені законодавством.
5.3.Директор має право:
 користуватись правом розпорядження бюджетних асигнувань та коштів, отриманих від платних послуг, грошових внесків та інших асигнувань;
 залучати додаткові кошти для розвитку визначеної Статутом діяльності  та стимулювання працівників;
 укладати господарські та інші угоди;
відкривати рахунки в банках;
 у межах своєї компетенції видавати накази та інші акти, давати доручення, обов’язкові для працівників установи;
 накладати на працівників стягнення відповідно до законодавства;
 притягати до відповідальності згідно з чинним законодавством осіб, які заподіяли шкоду майну та обладнанню зоопарку.
5.4. Директор діє на засадах єдиноначальності.
                                 VI.  Повноваження  трудового  колективу.
6.1.Трудовий колектив зоопарку становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь в його діяльності на основі трудового договору, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівників з установою.
6.2.Повноваження трудового колективу реалізуються загальними зборами.
6.3.Питання соціального захисту членів трудового колективу та їх сімей вирішуються трудовим колективом за участю власника чи уповноваженого органу відповідно до цього Статуту, колективного договору та законодавчих актів України.
VII. Фінансово-господарська діяльність зоопарку
7.1.Фінансово-господарська діяльність зоопарку проводиться відповідно до законодавства та Статуту установи.
7.2.Фінансування зоопарку здійснюється за рахунок коштів міського бюджету та додаткових джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.
7.3.Додатковими джерелами формування коштів зоопарку є :
         доходи від господарської, культурно-освітньої, іншої діяльності, що не суперечить цільовому призначенню установи;
 кошти гуманітарної допомоги в порядку, передбаченому чинним законодавством України.;
цільові та інші добровільні грошові внески, матеріальні цінності підприємств, установ і організацій, в тому числі міжнародних, та окремих громадян, а також іноземних юридичних і фізичних осіб;
кредити та позички банків за згодою власника;
дотації органів державної та місцевої влади;
доходи від надання в оренду обладнання та іншого майна за погодженням з власником майна або уповноваженого ним органу;
 інші надходження.
7.4. Кошти, отримані зоопарком з додаткових джерел фінансування, використовуються для провадження діяльності, передбаченої його Статутом.
7.5.Зоопарк при здійсненні фінансово-господарської діяльності має право:
 відкривати рахунки, в тому числі й валютні, в установах  банків України;
 користуватися пільгами, встановленими чинним законодавством для державних установ культури;
 отримувати будинки, споруди, обладнання, транспортні засоби тощо від органів державної влади, підприємств, установ, організацій, окремих громадян;
 залишати у своєму розпорядженні і використовувати для розвитку матеріально-технічної бази кошти від надання в оренду приміщень, реалізації в установленому порядку обладнання, інвентарю тощо;
 здійснювати інші дії, що не суперечать чинному законодавству та Статуту;
7.6.Зоопарк веде бухгалтерський облік, складає періодичну, річну, статистичну звітність у порядку, встановленому чинним законодавством України і подає її в установлені терміни до органу, у підпорядкуванні якого знаходиться.
7.7.Контроль за фінансово-господарською діяльністю зоопарку здійснюється відповідними державними органами та його власником.
7.8.Для своєчасного виконання послуг зоопарк має право залучати відповідних працівників на договірних умовах, в тому числі на контрактній основі в межах чинного законодавства.
VIІI. Міжнародне співробітництво
8.1.Зоопарк має право брати участь у міжнародному співробітництві з питань охорони, відтворення та раціонального використання тваринного світу відповідно до законодавства України та міжнародного права.
8.2. Зоопарк може входити до міжнародних природоохоронних асоціацій, організацій, а також брати участь у реалізації міжнародних угод, проектів, програм тощо.
8.3. Зоопарк має право у межах міжнародних програм, затверджених власником, укладати угоди про співробітництво із культосвітніми
установами, організаціями, фондами, товариствами, окремими громадянами зарубіжних країн, встановлювати міжнародні зв’язки  на основі самостійно укладених угод щодо проведення спільних заходів, визначених Статутом тощо.
8.4.Зоопарк може у встановленому законодавством порядку одержати право на зовнішньоекономічну діяльність та укладати угоди.
IX. Реорганізація та ліквідація зоопарку.
9.1.Реорганізація та ліквідація зоопарку здійснюється за рішенням власника або уповноваженого ним органу, суду чи Господарського суду згідно з чинним законодавством України.
9.2.Власник або уповноважений ним орган, який прийняв рішення про припинення діяльності зоопарку, призначає ліквідаційну комісію, встановлює порядок і термін проведення ліквідації, а також термін для заяви претензій кредиторів згідно з чинним законодавством.
9.3.Майно, що залишилось після задоволення претензій кредиторів і членів колективу, використовується за рішенням власника.
9.4.У разі реорганізації зоопарку його права та обов’язки переходять до правонаступника.
 
           
           
           

                                                                                          
Пояснювальна записка до проекту рішення:
Про затвердження Статуту природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк «Рошен»» у новій редакції

Черкаським міським зоологічним парком  був підписаний договір надання спонсорської підтримки  з ДП «Кондитерська корпорація «Рошен», що затверджений рішенням Черкаської міської ради від 08.10.2019 № 2-5333 «Про затвердження договору про надання спонсорської  підтримки  між Дочірнім підприємством «Кондитерська корпорація «Рошен», природоохоронною  культурно-освітньою установою «Черкаський міський зоологічний парк» та Черкаською міською радою та затвердження Статуту природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк» в новій редакції», відповідно до якого на території Черкаського міського зоологічного парку по вул. Смілянська, 132 в

2018-2019 р.р. виконано будівельні роботи  по об’єкту  «Будівництво комплексу вольєрів для лосів».
Загальна сума виконаних та прийнятих Замовником  Черкаським міським зоологічним парком робіт по об’єкту  «Будівництво комплексу вольєрів для лосів» згідно актів приймання виконаних будівельних робіт становить 50 743 117,15 грн. в т.ч. ПДВ 8 457 186,19грн. (П’ятдесят мільйонів сімсот сорок три тисячі сто сімнадцять гривень 

15 копійок).
Черкаською міською радою прийнято рішення № 3-26 від 26.01.2021 «Про згоду щодо безоплатної передачі у власність територіальної громади міста Черкаси виконаних робіт по об’єкту «Будівництво комплексу вольєрів для лосів» природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк» по вул. Смілянська, 132».
З метою приведення Статуту Черкаського міського зоологічного парку  у відповідність до отриманої спонсорської підтримки згідно рішення  Черкаської міської ради від 08.10.2019 № 2-5333, від 26.01.2021 № 3-26 керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», частиною 5 статті 57 Господарського Кодексу України прошу прийняти рішення «Про затвердження Статуту природоохоронної культурно-освітньої установи «Черкаський міський зоологічний парк «Рошен»» у новій редакції».
 
Надаємо розшифровку змін, які пропонується затвердити на сесії Черкаської міської ради :

Попередня редакція згідно рішення від 08.10.2019 №2-5333
Нова редакція, з урахуванням запропонованих змін
СТАТУТ  ЧЕРКАСЬКОГО МІСЬКОГО ЗООЛОГІЧНОГО ПАРКУ «РОШЕН»
ІІІ. Майно зоопарку
3.1.1 Статутний  капітал  ЧЕРКАСЬКОГО МІСЬКОГО ЗООЛОГІЧНОГО ПАРКУ «РОШЕН»( становить 24 537 781,06 грн. (двадцять чотири  мільйони  п’ятсот тридцять сім тисяч сімсот вісімдесят одна  гривня 06 копійок).
 
ІІІ. Майно зоопарку
3.1.1 Статутний  капітал  ЧЕРКАСЬКОГО МІСЬКОГО ЗООЛОГІЧНОГО ПАРКУ «РОШЕН»( становить 75 280 898,21 грн. (сімдесят п’ять  мільйонів двісті вісімдесят  тисяч  вісімсот дев’яносто вісім гривень 21 копійка).
 
 
 
 
 
Директор департаменту освіти та гуманітарної політики
        І.В.Волошин