ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент житлово-комунального комплексу

Підготував:

Департамент житлово-комунального комплексу

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

12.03.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 179-9-рд
Про розгляд електронної петиції від 04.01.2021 № Че/1381-еп про фандомати

 
 
Проект рішення
№179-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про розгляд електронної петиції від 04.01.2021 № Че/1381-еп про фандомати
Відповідно до п. 44 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Черкаській міській раді, затвердженого рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143, керуючись Законом України «Про звернення громадян», враховуючи пропозиції департаменту житлово-комунального комплексу, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
  1. Електронну петицію від 04.01.2021 № Че/1381-еп «Про фандомати»  підтримати частково.
  2. Доручити департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради звернутись до торгівельних мереж міста Черкаси з пропозицією щодо встановлення фандоматів.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на управління інспектування та постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, транспорту та екології (Батир Р.А.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 
 

УКРАЇНА
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
ДЕПАРТАМЕНТ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ
вул. Байди Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, тел.: (0472) 36-11-35, факс: (0472) 32-52-46

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту рішення міської ради «Про розгляд електронної петиції від 04.01.2021 № Че/1381-еп про Фандомати»
 
Розглянувши електронну петицію від 04.01.2021 № Че/1381-еп «Про Фандомати», повідомляємо наступне.
Питання відокремлення ресурсоцінних компонентів з загальної маси побутових відходів, є надзвичайно важливим в умовах зростання виробництва товарів масового споживання одноразового використання.
При розгляді зазначеного питання, було ознайомлено з системою збору використаної тари за допомогою фандоматів. Принцип роботи системи збору полягає в тому, що при здачі тари в фандомати, автомат повертає частину грошей, сплачених при купівлі напою, або надає бонуси для використання їх в торгівельному закладі. Така система ефективно працює в багатьох супермаркетах Європейських країн. На жаль, в Україні, не налагоджено подібне співробітництво між вітчизняними виробниками та операторами торгівельних мереж. А існуюча законодавчо-нормативна база не дає змоги місцевій владі зобов'язати торгівельні мережі встановлювати подібні автомати.
Автомати, що приймають пластикові пляшки та алюмінієві банки за гроші називаються фандомати. Їхня назва походить від німецького слова «Pfand» – «застава». Розумний приймальний контейнер визначає вагу і об'єм тари, а сканер здатний розпізнавати 30 000 штрих-кодів і дозволяє точно ідентифікувати об'єкт. Обладнаний системою «мікроклімат», автомат підтримує стабільну температуру і вологість для безперебійної роботи апарату. 
Схема роботи фандомату доволі проста:
автомат отримує пластикову (або скляну чи металеву) пляшку через приймальне кругле вікно;
сканує обсяг, вагу і матеріал тари;
автомат відправляє пляшку у мішок зберігання;
видає відповідну суму грошей за тару, знижку на придбання різних товарів тощо.
Безумовно, в такий спосіб люди матимуть стимул сортувати сміття та обмінювати пляшки на гроші. Ця ініціатива, заохочуватиме людей до розумного збору і використання пластику та покращення екологічного стану міста.
Щодо встановлення подібних автоматів за бюджетні кошти, повідомляємо про те, що вартість одного фандомату складає від 4 800-7 000 євро, і виробляються фандомати в Німеччині. Для отримання певного економічно обґрунтованого ефекту, потрібно встановити не менше 10 фандоматів. На жаль, бюджетом міської територіальної громади на 2021 рік не передбачено коштів на придбання фандоматів.
Світова практика незаперечно свідчить про одне: саме збір та сортування – найслабша ланка в ланцюжку ресайклінгу тари і упаковки. Тому, за оцінкою експертів, більш високу рентабельність можна отримати, якщо об’єднати збір і переробку в один технологічний ланцюжок.
Для зменшення негативного впливу відходів на навколишнє середовище, в місті впроваджена система роздільного збирання побутових відходів. Мешканцям запропоновано складувати ресурсоцінні компоненти (ПЕТ-пляшка, скло) в контейнери сухої фракції. Які після проходження процесу сортування, направляються на переробку. Крім того, мешканці мають можливість здавати пластикові вироби в пункти прийому вторинної сировини, що розміщені в кожному мікрорайоні міста.
 
 
 
Директор департаменту
житлово-комунального комплексу                                                 О.О. Яценко
 
  
Сарнацька Я.А.
540346

 

ДОДАТКИ

1 179-9-рд 12.03.21 Петиція.pdf Переглянути