ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

12.02.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 710-9-з
Про відмову у затвердженні проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 21,1017 га та передачі їх в постійне користування АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД»  по вул. 30-річчя Перемоги, 5/1

Проєкт рішення
 № 710-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про відмову у затвердженні проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 21,1017 га та передачі їх в постійне користування АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД»  по вул. 30-річчя Перемоги, 5/1
Розглянувши заяву від 29.01.2021 № 01-08/4568 АКЦІОНЕРГО  ТОВАРИСТВА «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» щодо затвердження документації із землеустрою, проєкт землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 21,1017 га АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» із цільовим призначенням 11.02. для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, що розташовані за адресою м. Черкаси, вул. 30-річчя Перемоги, 5/1, в межах населеного пункту, враховуючи інформацію з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, відповідно до якої організаційно правова форма АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» - приватне акціонерне товариство, відповідно до статей 12, 19, 92, 93, 120, 123, 124, 125, 126, 134 Земельного кодексу України, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Відмовити у затвердженні проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 21,1017 га  АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» із цільовим призначенням 11.02. для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, що розташовані за адресою м. Черкаси, вул. 30-річчя Перемоги, 5/1, в межах населеного пункту.
2. Відмовити у передачі в постійне користування АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» земельних ділянок загальною площею 21,1017 га під комплексом будівель.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Агапова О.М.).
Міський голова А.В. Бондаренко
 
 
 
 
 
 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення
«Про відмову у затвердженні проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 21,1017 га та передачі їх в постійне користування АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» по вул. 30-річчя Перемоги, 5/1»
 
Підстава: заява від 29.01.2021 № 01-08/4568.
Граничний термін прийняття рішення: 29.02.2021.
 
18.06.2020 АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» звернулось із заявою № 30889 з метою оформлення права постійного користування землею по вул. 30-річчя Перемоги, 5/1.
21.07.2020 підприємство звернулось із заявою за № 14998-01-25 щодо застосування «принципу мовчазної згоди» на розроблення документації із землеустрою, у відповідності до статті 123 Земельного кодексу України.
Листом від 21.08.2020 № 14298-01-25 підприємство було поінформовано, що відповідно до статті 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.
Відповідно до статуту АТ «Черкаський приладобудівний завод» засновником товариства є держава в особі Фонду державного майна України, однак товариство є юридичною особою приватного права.
Враховуючи вищезазначене, товариство було повідомлено про те, що розроблення документації із землеустрою задля оформлення права постійного користування земельною ділянкою можливо лише, якщо підприємство належить до державної форми власності.
Проєкт землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 21,1017 га АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» із цільовим призначенням 11.02. для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, що розташовані за адресою м. Черкаси, вул. 30-річчя Перемоги, 5/1, в межах населеного пункту, розроблений враховуючи вимоги ст. 123 Земельного кодексу України без надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою («принцип мовчазної згоди»).
Згідно даних довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України організаційно правова форма АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» - приватне акціонерне товариство.
Відповідно до статті 167 Цивільного кодексу України  встановлено правові форми участі держави у цивільних відносинах.
1. Держава діє у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин.
2. Держава може створювати юридичні особи публічного права (державні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом.
3. Держава може створювати юридичні особи приватного права (підприємницькі товариства тощо), брати участь в їх діяльності на загальних підставах, якщо інше не встановлено законом.
Відповідно од статті 73 Господарського кодексу України визначено поняття державного унітарного підприємства.
Державне унітарне підприємство утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності, як правило, без поділу її на частки, і входить до сфери його управління.
Майно державного унітарного підприємства перебуває у державній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання чи праві оперативного управління.
Найменування державного унітарного підприємства повинно містити слова "державне підприємство".
Таким чином юридична особа приватного права, засновником якого є держава в особі Фонду державного майна України є власником акцій даного підприємства і володіє корпоративними правами даної юридичної особи. При цьому майно розташоване на земельній ділянці по вул. 30-рісся Перемоги, 5/1 належить на праві власності АТ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» - підприємству приватного права.
Враховуючи вищезазначене, не можливо встановити приналежність даного підприємства до державної форми власності, оскільки назва підприємства не містить слова «державне підприємство», згідно статуту товариства засновником є держава в особі Фонду державного майна України при цьому товариство є юридичною особою приватного права.
Оскільки право постійного користування можуть набувати, відповідно до статті 92 Земельного кодексу України, підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності, тому даним проектом рішення передбачено відмовити у передачі в постійне користування АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «ЧЕРКАСЬКИЙ ПРИЛАДОБУДІВНИЙ ЗАВОД» земельних ділянок загальною площею 21,1017 га під комплексом будівель.
 
 
Начальник управління земельних ресурсів та землеустрою Р.Г. Донець