ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Підготував:

Департамент охорони здоров`я та медичних послуг

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

04.02.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 143-9-рд
Про звернення Черкаської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо компенсації видатків місцевих бюджетів на надання послуг дитячої стоматології

              Проєкт рішення
            № 143-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
               
                 
Про звернення Черкаської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо компенсації видатків місцевих бюджетів на надання послуг дитячої стоматології          
               
                 
Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
  1. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо компенсації видатків місцевих бюджетів на надання послуг дитячої стоматології (додається).
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тищенка С.О. та на постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я (Тронц Т.В.).
                 
                 
Міський голова         А. В. Бондаренко
 
Кабінет Міністрів України
 
Звернення
Черкаської міської ради
щодо компенсації видатків місцевих бюджетів
на надання послуг дитячої стоматології
 
Ми, депутати Черкаської міської ради, глибоко стурбовані ситуацією, що складається в медичній галузі в частині послуг дитячої стоматології.
КНП «Черкаська міська дитяча стоматологічна поліклініка» надає в повному обсязі всі стоматологічні послуги з дитячої стоматології, які включають в себе профілактику та лікування захворювань зубів, зубо-щелепних аномалій, захворювань слизової оболонки порожнини рота та хірургічної патології у дітей, проведення обов'язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років відповідно до чинного законодавства.
З 01 квітня 2020 року змінилась модель фінансування закладів охорони здоров’я в рамках реалізації медичної реформи в Україні. Відповідно до постанови КМУ від 05.02.2020 року №65 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році» при наданні пацієнтам медичних послуг в межах програми медичних гарантій, заклад має забезпечити медичні вироби, витратні матеріали і лікарські засоби, передбачені Національним переліком основних лікарських засобів. До тарифу також включена заробітна плата, робота господарської частини, та не включені витрати на комунальні послуги. Відповідно до постанови КМУ від 21.12.2020 № 1299 «Питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2021 році» продовжено на перший квартал 2021 року дію постанови КМУ від 05.02.2020 року №65 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році».
Згідно з договором, укладеним з Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ), оплата одного стоматологічного відвідування становить 9,19 грн. Обсяг фінансування, передбачений договором з НСЗУ не забезпечує на достатньому рівні навіть потребу на медичні вироби, витратні матеріали і лікарські засоби, що унеможливлює надання повноцінної якісної стоматологічної допомоги. Видатки на оплату праці не забезпечені взагалі.
Відповідно до рішення Черкаської міської ради від 26.01.2021 №3-9 «Про внесення змін до рішення міської ради від 24.12.2020 № 2-37 «Про затвердження міської програми фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств (закладів охорони здоров’я) Черкаської міської ради на 2021-2023 роки» та рішення Черкаської міської ради від 26.01.2021 №3-10 «Про внесення змін до рішення міської ради від 24.12.2020 № 2-48 «Про бюджет Черкаської міської територіальної громади на 2021 рік (23576000000)» виділено додаткові кошти з міського бюджету на фінансову підтримку КНП «Черкаська міська дитяча стоматологічна поліклініка» для здійснення видатків на оплату праці протягом І кварталу 2021 року у сумі 1420852,00 грн.
Водночас прийнята постанова КМУ від 21.12.2020 № 1299 «Питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2021 році», за інформацією НСЗУ, передбачає видатки на І квартал 2021 року у розмірі, що можуть сягнути 39,7% бюджету програми медичних гарантій. Це означає, що з 1 квітня:
• або будуть знижені тарифи на медичні послуги, нижче рівня 2020 року, що призведе до скорочення штату медичних працівників, збільшення неформальних платежів з кишені пацієнта та зростання соціальної напруги;
• або коштів за програмою медичних гарантій вистачить до середини липня 2021 року.
Нова програма медичних гарантій, яка вступить в дію з 1 квітня 2021 року, передбачає виділення окремого пакету послуг «Стоматологічна медична допомога дорослим та дітям». За умови збереження таких низьких тарифів на стоматологічну допомогу, жодний заклад в Україні не укладе збитковий для себе договір з НСЗУ. Зважаючи на високий рівень стоматологічних захворювань серед дітей, необхідно вжити комплекс заходів по збереженню існуючих закладів дитячої стоматології та кадрів дитячих лікарів-стоматологів, що дасть можливість забезпечити надання високого рівня якості лікувального процесу та профілактики стоматологічних захворювань у дітей.
Враховуючи викладене, просимо:
  • при внесенні змін до Державного бюджету України на 2021 рік сприяти виділенню додаткових коштів на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення;
  • при затверджені базових ставок на 2021 рік, зокрема по пакету послуг «Стоматологічна медична допомога дорослим та дітям», встановити їх на рівні не менше реальних тарифів за надання медичної допомоги;
  • розглянути можливість компенсації бюджету Черкаської міської територіальної громади (23576000000) видатків на надання послуг дитячої стоматології за І квартал 2021 року на суму 1420852,00 грн за рахунок коштів державного бюджету шляхом надання дотації без визначення джерел використання.
 
Від імені міської ради
 
Міський голова
 
 
 
А. В. Бондаренко
 


УКРАЇНА

Черкаська міська рада

Департамент охорони здоров’я та медичних послуг
вул. Байди Вишневецького,36, м.Черкаси, 18000,  тел: (0472) 37-24-56, fax:(0472) 33-79-47
E-mail: dozmpchmr@gmail.com, код  ЄДРПОУ  02013260
 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення Черкаської міської ради
«Про звернення Черкаської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо компенсації видатків місцевих бюджетів на надання послуг дитячої стоматології»
 
На виконання протокольного доручення Черкаської міської ради від 26.01.2021 №ПД-9-18, пропозиції постійної комісії з питань бюджету та економічного розвитку від 22.01.2021 року департаментом охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради підготовлено проєкт звернення Черкаської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо компенсації видатків місцевих бюджетів на надання послуг дитячої стоматології.
 
Директор департаменту         В.Е.Кульчиковський