ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Департамент архітектури та містобудування

Доповідач:

Департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

23.09.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 4480-9-з
Про продаж на земельних торгах права оренди земельної ділянки по вул. Героїв Дніпра та затвердження умов земельних торгів

Проект рішення
№ 4480-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про продаж на земельних торгах  права оренди земельної ділянки по вул. Героїв Дніпра та затвердження умов земельних торгів
З метою виконання завдань по наповненню бюджету міста, враховуючи витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб на земельну ділянку управління планування та архітектури від 09.04.2024 року № 1876, розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, рішення Черкаської міської ради від 09.11.2021 року № 13-20 та від 0509.2024 № 64-105, витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-3201090912024 від 16.09.2024, рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 19.09.2023 № 1334, статті 93, 96, 135-139, 141, 143 та 186 Земельного кодексу України, статті 6 та 16 Закону України «Про оренду землі», постанови КМУ № 1045 від 01.08.2006 та № 1013 від 22.09.2021, відповідно до ст. 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
  1. Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки комунальної форми власності для продажу права оренди на земельних торгах площею 1,0 га по вул. Героїв Дніпра для будівництва і  обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.
Земельну ділянку віднести до категорії земель житлової та громадської забудови. Цільове призначення – для будівництва і  обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури (КВЦПЗ-02.10).
2. Відповідно до витягу з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб № 1876 від 09.04.2024 та містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси (Актуалізація)», затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 13.05.2021 № 5-318, вищезазначена земельна ділянка належить до території багатоквартирної забудови. Містобудівні потреби відповідають діючій містобудівній документації міста Черкаси. На вищезазначену земельну ділянку наявні містобудівні обмеження, а саме:
- площею 0,0603 га (07.01) – Права проходу та проїзду на велосипеді;
- площею 0,0603 га (07.02) – Права проїзду на транспортному засобі по наявному шляху.
Застереження: рекомендація щодо врахування законних інтересів суміжних землекористувачів.
  1. Доручити департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради:
3.1. Укласти договір про організацію та проведення земельних торгів.
3.2. Провести земельні торги відповідно норм чинного законодавства з продажу лота - права оренди земельної ділянки, зазначеної в пунктах 1 та 2- цього рішення, та затвердити умови проведення земельних торгів, а саме:
3.2.1. Встановити  стартовий  розмір річної орендної плати за земельну ділянку у розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
3.2.2. Строк оренди земельної ділянки – 49 років (без права викупу земельної ділянки протягом 10 років).
3.2.3. Орендарю земельної ділянки площею 1,00 га по вул. Героїв Дніпра  залишити існуючий сформований внутрішньо-квартальний проїзд на земельній ділянці. Після завершення будівництва на земельній ділянці  орендарю необхідно звернутися до Черкаської міської ради та оформити постійний безоплатний земельний сервітут з Черкаською міською радою (коди 07.01 та 07.02 згідно додатку 6 до Порядку ведення Державного земельного кадастру), та забезпечити безперешкодне загальне користування цим проїздом громадою міста. Орендарю земельної ділянки площею 1,00 га по вул. Героїв Дніпра узгодити з власником земельної ділянки та перенести контейнерний майданчик для збору твердих побутових відходів. Порушення одного з пунктів є підставою для розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку.
4. Затвердити проект договору оренди землі за результатами проведення земельних торгів (додаток).
5. Переможцю земельних торгів:
5.1. Виконати всі умови проведення земельних торгів відповідно до вимог чинного законодавства.
5.2. Укласти договір оренди землі між Черкаською міською радою і переможцем торгів в установленому законодавством порядку, після підписання якого два примірника оригіналу договору оренди землі залишаються у організатора земельних торгів  до моменту здійснення повної сплати коштів, зазначених в п. 5.3. цього рішення та до проведення державної реєстрації речового права земельної ділянки. Подання документів для державної реєстрації речового права на земельну ділянку здійснюється виключно уповноваженою особою Черкаської міської ради.
5.3. Сплатити протягом п’яти робочих днів з дня підписання договору оренди  землі за результатами проведення земельних торгів на рахунки, зазначені в договорі оренди землі, ціну продажу лота та витрати (видатки), здійснені на підготовку лота до продажу у сумах, зазначених в протоколі та договорі оренди землі. Довідка департаменту фінансової політики Черкаської міської ради про повну сплату коштів в строки, визначені чинним законодавством, разом з договором оренди землі є підставою для державної реєстрації речового права переможця земельних торгів на земельну ділянку.
5.4. У зоні проходження інженерних комунікацій вести обмежене землекористування відповідно до діючих норм і правил, забезпечити безперешкодний допуск власників і експлуатаційних технічних служб для ремонту та експлуатації інженерних комунікацій, та врахувати законні інтереси суміжних землекористувачів.
5.5. Видалення зелених насаджень, які знаходяться на даній земельній ділянці, здійснювати відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою КМУ № 1045 від 01.08.2006.
6. Доручити уповноваженим особам, згідно рішення Черкаської міської ради від 09.11.2021 № 13-20, бути представниками від Черкаської міської ради на земельних торгах та за результатами проведення земельних торгів підписувати протокол земельних торгів, укладати від імені Черкаської міської ради договір оренди землі, права на яку виставляються на земельні торги.
7. Контроль за  укладенням договору оренди землі з Черкаською міською радою та державною реєстрацією права оренди земельної ділянки покласти на управління земельних ресурсів, землеустрою та інспектування департаменту архітектури та  містобудування Черкаської міської ради.
8. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Артур Савін) та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Роман Моторний).
 
 
Міський голова                                                                                                                  Анатолій БОНДАРЕНКО
 
 
 
 
 
Пояснювальна записка
до проекту рішення
«Про продаж на земельних торгах  права оренди земельної ділянки по вул. Героїв Дніпра та затвердження умов земельних торгів»
 
Даним проектом рішенням пропонується до передачі в оренду окремим лотом на конкурентних засадах (на земельних торгах) земельна ділянка площею 1,0 га по вул. Героїв Дніпра для будівництва і  обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.
Відповідно до витягу з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб № 1876 від 09.04.2024 та містобудівної документації «Внесення змін до Генерального плану міста Черкаси (Актуалізація)», затвердженої рішенням Черкаської міської ради від 13.05.2021 № 5-318, вищезазначена земельна ділянка належить до території багатоквартирної забудови. Містобудівні потреби відповідають діючій містобудівній документації міста Черкаси. На вищезазначену земельну ділянку наявні містобудівні обмеження, а саме:
- площею 0,0603 га (07.01) – Права проходу та проїзду на велосипеді;
- площею 0,0603 га (07.02) – Права проїзду на транспортному засобі по наявному шляху.
Застереження: рекомендація щодо врахування законних інтересів суміжних землекористувачів.
Земельні ділянки державної чи комунальної власності продаються або передаються в користування (оренду, суперфіцій, емфітевзис) окремими лотами на конкурентних засадах (на земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою статті 134 Земельного кодексу України.
  Відповідно до ст. 135 Земельного кодексу України Порядок проведення земельних торгів, визначений цим Кодексом, є обов’язковим у разі, якщо на земельних торгах здійснюються продаж земельних ділянок державної та комунальної власності, передача їх у користування за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.
Земельні торги проводяться у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі Інтернет, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу ціну за придбання прав емфітевзису, суперфіцію, або найвищий розмір орендної плати, зафіксовані під час проведення земельних торгів.
 
 
Начальник управління земельних
ресурсів, землеустрою та інспектування                                                                   Руслан ДОНЕЦЬ
 
Вик. Ірина Зоря
 

ДОДАТКИ

1 4480-9-з.pdf Переглянути