ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 2592-9-рд

              Проєкт рішення
            № 2592-9-рд
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА    
                 
                 
Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013 № 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради та її виконавчих органів»          
                 
 
На підставі пункту 5 частини 1 статті 26 та статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Внести зміни до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013
№ 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради та її виконавчих органів», а саме:
Пункт 5.7 рішення викласти у такій редакції:«5.7 Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради чисельністю 164 штатні одиниці у складі:
5.7.1 Управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат у
складі:
а) відділу призначення та перерахунку соціальних виплат у складі:
- сектору № 1;
- сектору № 2;
- сектору № 3;
- сектору № 4;
- сектору № 5;
- сектору № 6;
- сектору № 7;
- сектору № 8;
- сектору № 9;
- сектору № 10.
б) відділу контролю та верифікації за призначенням допомоги та компенсацій;
в) відділу контролю за здійсненням соціальних виплат;
 
5.7.2 Управління розвитку соціальної сфери у складі:
а) відділу місцевих соціальних програм та реалізації заходів соціально-економічного розвитку у складі:
- сектора реалізації заходів соціально-економічного розвитку;
б) відділу координації надання соціальних послуг у складі:
- сектору сімейної політики.
5.7.3 Управління у справах ветеранів війни та надання соціальних гарантій у складі:
а) відділу по роботі з пільговими категоріями громадян у складі:
- сектору з надання соціальних гарантій;
- сектору санаторно-курортного оздоровлення та дитячого відпочинку;
б) відділу по роботі з ветеранами війни та членами сімей загиблих у  складі:
- сектору по роботі з членами сімей загиблих;
- сектору соціальної підтримки ветеранів війни;
в) відділу муніципальних послуг та персоніфікованого обліку у складі:
- сектору прийому заяв та документів;
- сектору призначення пільг та компенсацій;
г) відділу соціально-трудових відносин та нагляду за призначенням пенсій у складі:
- сектору нагляду за призначенням пенсій.
 
5.7.4 Управління бухгалтерського обліку та фінансування у складі:
а) відділу бухгалтерського обліку та звітності;
б) відділу виплат;
в) відділу фінансування, економічного аналізу та планування.
 
5.7.5 Управління організаційного забезпечення у складі:
а) відділу документообігу;
б) відділу прийому громадян та роботи громадської приймальні;
в) відділу програмного забезпечення та операторів баз даних.
 
5.7.6 Відділу юридичного забезпечення».
 
  1. Міському голові Бондаренку А. В. затвердити штатний розпис департаменту соціальної політики Черкаської міської ради.
  2. Визнати таким, що втратило чинність рішення Черкаської міської ради від 28.09.2023 № 47-21 «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013 № 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради та її виконавчих органів».
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову
    Бондаренка А. В.
 
 
Міський голова
 
 
 
           Анатолій БОНДАРЕНКО
       
 
 
 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення Черкаської міської ради «Про внесення змін
до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013 № 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради
та її виконавчих органів»
 
Завдання та функції департаменту соціальної політики Черкаської міської ради (далі – департамент) направлені для забезпечення реалізації державної політики та політики міської влади з питань соціального захисту населення, зокрема, дітей, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, малозабезпечених осіб, внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, постраждалих учасників Революції Гідності та членів їх сімей, жертв нацистських переслідувань, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, сімей з дітьми, багатодітних сімей, ветеранів праці, інших категорій громадян, соціально-економічної підтримки сімей.
На виконання завдань структурні підрозділи департаменту виконують повноваження щодо забезпечення оформлення, призначення та виплати державної соціальної допомоги, пільг, грошової допомоги, компенсацій, соціальних стипендій та інших соціальних виплат, передбачених законодавством та обласними і міськими програмами, встановлення громадянам пільгових статусів.
На сьогодні, у зв’язку зі змінами в законодавстві, появою нових напрямків роботи в департаменті, виникла необхідність внесення зміни до його структури та штатної чисельності, а саме:
1. За результатами засідань робочої групи, утвореної розпорядженням міського голови від 24.06.2024 № 393-р «Про утворення робочої групи для визначення надавача адміністративних послуг ветеранам війни та членам їх родин, з метою забезпечення функціонування Єдиного вікна ветерана в департаменті «Центр надання адміністративних послуг», пропонується зменшити штатну чисельність департаменту зі 166 до 164, шляхом переведення двох штатних одиниць до департаменту «ЦНАП».
2. Окрім забезпечення вищевказаних базових потреб соціального захисту населення, враховуючи нові тенденції розвитку соціальної політики на державному рівні, збільшення завдань, функцій і обов’язків департаменту в реаліях сьогодення, появи нових напрямків в договірній роботі департаменту, значно збільшилося  навантаження і на сектор правового забезпечення, оскільки вирішення великої кількості поточних питань потребує залучення до їх розгляду і співвиконання спеціалістів сектору. Також у зв’язку із збільшенням завдань та функцій департаменту, збільшилася кількість судових справ: зокрема додалися справи, пов’язані із призначенням компенсації з догляду на непрофесійній основі, значно збільшилася кількість справ, пов’язаних із встановленням громадянам пільгових статусів, збільшилася наявність кримінальних проваджень щодо незаконного отримання громадянами соціальної допомоги, допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам тощо.
Пропозиції: для забезпечення якісного і своєчасного виконання покладених на сектор завдань, виникла потреба у збільшенні штатної чисельності сектору на 1 штатну одиницю (до 4-х штатних одиниць) за рахунок штатної чисельності департаменту та реорганізації сектору у відділ правового забезпечення департаменту.
3. З метою здійснення організації та оперативного контролю стану реалізації заходів Програми соціально-економічного та культурного розвитку по департаменту та підпорядкованим закладам та установам, залучення спеціалістів відділу до обговорення і вирішення питань, пов’язаних із реалізацією проектів по будівництву шелтерів для категорійних верства населення, зокрема, евакуйованих та внутрішньо переміщених осіб,   виникла потреба у збільшенні штатної чисельності відділу соціальних програм та моніторингу реалізації соціальної політики управління розвитку соціальної сфери на 1 штатну одиницю за рахунок штатної чисельності департаменту (реорганізації відділу координації соціальних проектів).
Пропозиції: рішенням пропонується змінити назву відділу на відділ місцевих соціальних програм та реалізації заходів соціально-економічного розвитку у складі: сектору реалізації заходів соціально-економічного розвитку та затвердити у кількості 5 штатних одиниць.
4. Крім того, на сьогодні у складі управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат департаменту діє відділ державних соціальних інспекторів. Однак, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України
від 06.10.2021 № 1035 «Деякі питання здійснення державного контролю/моніторингу за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки, соціальних послуг та за дотриманням прав дітей», затверджено перелік постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність, в тому числі і Положення про головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора, затвердженого постановою Кабінет Міністрів України від 21.08.2001 № 1091
Пропозиції: враховуючи змінив законодавстві, втрату чинності вищевказаного положення, відсутності на законодавчому рівні поняття «державний соціальний інспектор», пропонується змінити назву відділу державних соціальних інспекторів на відділ контролю та верифікації за призначенням допомоги та компенсацій.
5. Також зазначеним проєктом рішення пропонується виключити зі структури департаменту сектор зі зв’язків з громадськістю та відділ координації соціальних проектів з подальшим перерозподілом штатних одиниць та спеціалістів між структурними підрозділами департаменту.
Враховуючи вищевикладене, на розгляд Черкаської міської ради вноситься проєкт рішення Черкаської міської ради «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013 № 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради та її виконавчих органів» (додається), яким пропонується затвердити запропоновані зміни.
 
 
В.о. директора департаменту                                            Юлія НІКОНЕНКО

 

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ
до проєкту рішення Черкаської міської ради «Про внесення змін до рішення Черкаської міської ради від 23.05.2013
№ 3-1682 «Про структуру, загальну чисельність апарату Черкаської міської ради та її виконавчих органів»
Чинна редакція Пропонована редакція
 
5.7.1 Управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат у
складі:
а) відділу призначення та перерахунку соціальних виплат у складі:
- сектору № 1;
- сектору № 2;
- сектору № 3;
- сектору № 4;
- сектору № 5;
- сектору № 6;
- сектору № 7;
- сектору № 8;
- сектору № 9;
- сектору № 10.
б) відділу державних соціальних інспекторів;
в) відділу контролю за здійсненням соціальних виплат;
 
 
5.7.2 Управління розвитку соціальної сфери у складі:
а) відділу соціальних програм та моніторингу реалізації соціальної політики;
- відсутній
 
 
б) відділу координації надання соціальних послуг у складі:
- сектору сімейної політики.
 
5.7.6. Відділ координації соціальних проєктів.
 
5.7.7. Сектор правового забезпечення.
 
5.7.8. Сектор зі зв’язків з громадськістю.
 
 
5.7.1 Управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат у
складі:
а) відділу призначення та перерахунку соціальних виплат у складі:
- сектору № 1;
- сектору № 2;
- сектору № 3;
- сектору № 4;
- сектору № 5;
- сектору № 6;
- сектору № 7;
- сектору № 8;
- сектору № 9;
- сектору № 10.
б) відділу контролю та верифікації за призначенням допомоги та компенсацій;
в) відділу контролю за здійсненням соціальних виплат;
 
5.7.2 Управління розвитку соціальної сфери у складі:
а) відділу місцевих соціальних програм та реалізації заходів соціально-економічного розвитку у складі:
- сектора реалізації заходів соціально-економічного розвитку;
 
 б) відділу координації надання соціальних послуг у складі:
- сектору сімейної політики.
 
Відсутній
 
5.7.6. Відділ юридичного забезпечення
 
Відсутній