ОПИС ДОКУМЕНТУ

Підготував:

Департамент фінансової політики

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

25.07.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 2575-9-рд
Про звернення депутатів Черкаської міської ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

 
 
 
Проєкт рішення
№ 2575-9-рд
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про звернення депутатів Черкаської міської ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України
Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Погодити Звернення депутатів Черкаської міської ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України (додаток).
2. Направити Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на міського голову Анатолія БОНДАРЕНКО та постійну комісію міської ради з питань бюджету та економічного розвитку (Георгій ГЛАДКИЙ).
 
Міський голова                                                            Анатолій БОНДАРЕНКО







 
Пояснююча записка
до проекту рішення Черкаської міської ради
«Про звернення депутатів Черкаської міської ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України»
 
  У зв’язку з прийняттям  Бюджетної декларації на 2025-2027 роки, схваленою постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня 2024 №751, яка відновлює вилучення реверсної дотації з бюджетів місцевих територіальних громад,  підготовлено проект рішення Черкаської міської ради про  звернення депутатів Черкаської міської ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо продовження дії положення щодо залишення реверсної дотації в бюджетах територіальних громад при підготовці проєкту Державного бюджету України на 2025 рік.
Реверсна дотація – це кошти, які місцеві бюджети передають до державного бюджету для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій.
Горизонтальне вирівнювання податкоспроможності бюджетів місцевого самоврядування, крім бюджетів міст Києва та Севастополя і районів у містах, здійснюється з урахуванням таких параметрів:
1) кількість населення;
2) надходження податку на доходи фізичних осіб, визначеного пунктом 1 частини першої статті 64 цього Кодексу, за останній звітний бюджетний період;
3) індекс податкоспроможності відповідного бюджету.
 Індекс податкоспроможності є коефіцієнтом, що визначає рівень податкоспроможності бюджету місцевого самоврядування порівняно з аналогічним середнім показником по всіх бюджетах місцевого самоврядування в Україні (крім бюджетів міст Києва та Севастополя) у розрахунку на одну людину.
При здійсненні вирівнювання враховується значення індексу податкоспроможності відповідного бюджету.
Якщо значення індексу:
в межах 0,9-1,1 - вирівнювання не здійснюється;
менше 0,9 - надається базова дотація відповідному бюджету в обсязі 80 відсотків суми, необхідної для досягнення значення такого індексу забезпеченості відповідного бюджету 0,9;
більше 1,1 - передається реверсна дотація з відповідного бюджету в обсязі 50 відсотків суми, що перевищує значення такого індексу 1,1.
Бюджет Черкаської міської територіальної громади має індекс податкоспроможності  - 1,3 та відповідно з 2025 року планується вилучення коштів до державного бюджету (передбачена реверсна дотація).
Згідно Бюджетної декларації на 2025-2027 роки сума реверсної дотації з бюджету Черкаської міської територіальної становить у 2025 році – 237,0 млн.грн., у 2026 році – 236,5 млн.грн., у 2027 році -328,6 млн.грн.
Відповідно до абзацу шостого пункту 3 прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» зупинено на 2024 рік дію абзацу п’ятого частини третьої статті 99 Бюджетного кодексу України щодо передачі реверсної дотації з місцевих бюджетів до державного бюджету.
З метою збереження фінансового ресурсу Черкаської міської територіальної громади, з урахуванням воєнного стану та відновлення країни, доцільно при підготовці проєкту Державного бюджету України на 2025 рік продовжити дію положення щодо залишення реверсної дотації в бюджетах територіальних громад.
 
 
Директор департаменту                                                                  Тетяна ХАРЕНКО
 
 









 

ДОДАТКИ

1 2575-9-рд 25.07.24 додаток.pdf Переглянути