ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Департамент архітектури та містобудування

Доповідач:

Департамент архітектури та містобудування

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Земельна

Статус:

Новий проєкт

Дата:

17.06.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 4140-9-з
Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,2441 га гр. Шемшур Т.В. по вул. Чигиринській, 21/9 та надання згоди на прийняття даної земельної ділянки до комунальної власності територіальної громади м. Черкаси

Проєкт рішення
№ 4140-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,2441 га гр. Шемшур Т.В. по вул. Чигиринській, 21/9 та надання згоди на прийняття даної земельної ділянки до комунальної власності територіальної громади м. Черкаси
Розглянувши клопотання від 06.03.2024 № 01-08/12112 гр. Шемшур Тетяни Вікторівни щодо затвердження документації із землеустрою, проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,2441 га в оренду гр. Шемшур Тетяні Вікторівні під існуючий блок складів паперу та картону за адресою: Черкаська область, м. Черкаси, вул. Чигиринська, 21/9, відповідно до статей 12, 117 Земельного кодексу України, п. 4, 6, 7 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI, керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:

1. Затвердити проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,2441 га в оренду гр. Шемшур Тетяні Вікторівні під існуючий блок складів паперу та картону за адресою: Черкаська область, м. Черкаси, вул. Чигиринська, 21/9.
2. Надати згоду на прийняття до комунальної власності Черкаської міської територіальної громади земельної ділянки площею 0,2441 га по вул. Чигиринська, 21/9, яка за цільовим призначенням віднесена до земель промисловості, транспорту, електронних комунікацій, енергетики, оборони та іншого призначення (для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (код КВЦПЗ – 11.02.).
3. Зобов’язати гр. Шемшур Тетяну Вікторівну, після передачі земельної ділянки до комунальної власності, вчинити подальші дії щодо оформлення права оренди земельною ділянкою площею 0,2441 га по вул. Чигиринська, 21/9.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Артур Савін) та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Роман Моторний).
Міський голова Анатолій БОНДАРЕНКО
 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення
«Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,2441 га гр. Шемшур Т.В. по вул. Чигиринській, 21/9 та надання згоди на прийняття даної земельної ділянки до комунальної власності територіальної громади м. Черкаси»
 
Підстава: заява від 06.03.2024 № 01-08/12112.
Граничний термін прийняття рішення: 06.04.2024.
 
Частиною 2 ст. 117 ЗК України передбачено, що до земель державної власності, які не можуть передаватися у комунальну власність, належать земельні ділянки, що використовуються Чорноморським флотом Російської Федерації на території України на підставі міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна державної власності, а також земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій, крім випадків передачі таких об’єктів у комунальну власність.
Відповідно до пункту 4 Розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI у державній власності залишаються:
а) розташовані в межах населених пунктів земельні ділянки:
на яких розташовані будівлі, споруди, інші об’єкти нерухомого майна державної власності;
які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій, Національної академії наук України, державних галузевих академій наук;
які належать до земель оборони;
б) земельні ділянки, що використовуються Чорноморським флотом Російської Федерації на території України на підставі міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;
в) землі зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
г) усі інші землі, розташовані за межами населених пунктів, крім земельних ділянок приватної власності та земельних ділянок, зазначених у підпункті "а" пункту 3 цього розділу.
Окрім того, відповідно до пункту 6 Розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 № 5245-VI у разі якщо відомості про земельні ділянки, зазначені у пунктах 3 і 4 цього розділу, не внесені до Державного реєстру земель, надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для державної реєстрації таких земельних ділянок, а також її затвердження здійснюються у межах населених пунктів - сільськими, селищними, міськими радами.
Дана земельна ділянка обліковується за Черкаським державним заводом хімічних реактивів (Державний акт на право постійного користування серія ЯЯ№ 347960 від 18 липня 2005 року).
Черкаський державним заводом хімічних реактивів - ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО.
Відповідно до ст. 25 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.
Стаття 12 Земельного кодексу України містить вичерпний перелік повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин, згідно якої до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить розпорядження землями територіальних громад.
Таким чином, Черкаська міська рада не наділена повноваженнями вирішувати питання щодо надання земельної ділянки державної форми власності, а може лише затверджувати документацію із землеустрою.
Окрім того, відповідно до частини 51 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання надання згоди на передачу об'єктів з державної у комунальну власність та прийняття рішень про передачу об'єктів з комунальної у державну власність, а також щодо придбання об'єктів державної власності.
Відповідно до статті 117 Земельного кодексу України передача земельних ділянок державної власності у комунальну власність чи навпаки здійснюється за рішеннями відповідних органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, які здійснюють розпорядження землями державної чи комунальної власності відповідно до повноважень, визначених цим Кодексом.
У рішенні органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про пере-дачу земельної ділянки у державну чи комунальну власність зазначаються кадастровий но-мер земельної ділянки, її місце розташування, площа, цільове призначення, відомості про обтяження речових прав на земельну ділянку, обмеження у її використанні.
На підставі рішення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у державну чи комунальну власність складається акт приймання-передачі такої земельної ділянки.
Рішення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у державну чи комунальну власність разом з актом приймання-передачі такої земельної ділянки є підставою для державної реєстрації права власності держави, територіальної громади на неї.
До земель державної власності, які не можуть передаватися у комунальну власність, належать земельні ділянки, що використовуються Чорноморським флотом Російської Федерації на території України на підставі міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна державної власності, а також земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні органів державної влади, державних підприємств, установ, організацій, крім випадків передачі таких об’єктів у комунальну власність. 
Нерухоме майно розташоване на земельній ділянці наразі не є державним, та пере-буває у приватній власності гр. Шемшур Т.В., згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 25.04.2024, номер запису про право власності: 3724710 щодо нерухомого майна за № 206297171101.
 
 
Начальник управління земельних ресурсів, землеустрою та інспектування Руслан ДОНЕЦЬ

ДОДАТКИ

1 4140-9-з.pdf Переглянути