ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 4134-9-з

Проєкт рішення
№ 4134-9-з
ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА
Про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) на земельну ділянку в районі вул. Героїв Холодного Яру громадянину Залозному М. С. (вільна земельна ділянка)
Розглянувши заяву громадянина Залозного М. С., про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, на виконання рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 11 січня 2024 року по справі № 712/2967/23, враховуючи витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 17.05.2024 № 10686-01-21, згідно ст. 5, ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», керуючись статтями 12, 25, 118, 122 Земельного кодексу України та ст. 26 Закону України ”Про місцеве самоврядування в Україні”, Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Надати дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) громадянину Залозному Миколі Сергійовичу в районі вул. Героїв Холодного Яру (див. викопіювання з плану міста від 16.05.2024) орієнтовною площею 2,38 умовних кадастрових гектарів для оформлення права на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
2. Враховуючи витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 17.05.2024 № 10686-01-21 на земельну ділянку в районі вул. Героїв Холодного Яру (див. викопіювання з плану міста від 16.055.2024) наявні містобудівні обмеження:
- реалізація містобудівної документації (територія промислових підприємств);
- невідповідність вимогам ДСП (у санітарно-захисних зонах не можна допускати вирощування сільськогосподарських культур);
- санітарно-захисна зона від хімічного підприємства – 1000 м.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради (Артур Савін) та постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Роман Моторний).
 
Міський голова                                                                                                         Анатолій БОНДАРЕНКО
 

Пояснювальна записка
до проєкту рішення:
«Про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) на земельну ділянку в районі вул. Героїв Холодного Яру громадянину Залозному М. С.
(вільна земельна ділянка)»
 
Рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 11 січня 2024 року по справі № 712/2967/23 Черкаську міську раду зобов’язано зокрема виділити Залозному Миколі Сергійовичу із резервного фонду земель запасу земельну ділянку площею 2,38 умовних кадастрових гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Черкаської міської ради в натурі (на місцевості).
Статтею 5 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» передбачені повноваження сільських, селищних, міських рад щодо виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв). Зокрема, сільські, селищні, міські ради в межах їх повноважень щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) сприяють в укладанні договорів на виконання землевпорядними організаціями робіт із землеустрою щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), розглядають та погоджують проекти землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв), організовують проведення розподілу земельних ділянок між особами, які мають право на виділення їм земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) та земель, що залишилися у колективній власності.
Тобто, невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у разі необхідності формування) може бути передана особі, яка має право на земельну частку (пай).
Також вищезазначеним законом передбачено що у разі відсутності земель сільськогосподарських угідь колективної власності така земельна частка (пай) може бути виділена в натурі (на місцевості) за рахунок земель запасу комунальної власності відповідної територіальної громади (за наявності таких земель).
Враховуючи витяг з містобудівної документації міста Черкаси на визначення обмежень у використанні території для містобудівних потреб від 17.05.2024 № 10686-01-21 на земельну ділянку в районі вул. Героїв Холодного Яру (див. викопіювання з плану міста від 16.055.2024) наявні містобудівні обмеження:
- реалізація містобудівної документації (територія промислових підприємств);
- невідповідність вимогам ДСП (у санітарно-захисних зонах не можна допускати вирощування сільськогосподарських культур);
- санітарно-захисна зона від хімічного підприємства – 1000 м.
Враховуючи вищевикладене, даним проєктом рішення передбачено надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) громадянину Залозному Миколі Сергійовичу в районі вул. Героїв Холодного Яру (див. викопіювання з плану міста від 16.05.2024) орієнтовною площею 2,38 умовних кадастрових гектарів для оформлення права на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
 
Дата надходження документації: 27.05.2024 (№ 01-06/28688)
Кінцевий термін прийняття рішення ЧМР: 27.06.2024
 
Начальник управління
земельних ресурсів, 
землеустрою та інспектування                                                                Руслан ДОНЕЦЬ