ОПИС ДОКУМЕНТУ

Підготував:

Департамент архітектури та містобудування

Галузь:

Галузева

Статус:

Новий проєкт

Дата:

21.05.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 2522-9-рд
Про розгляд електронної петиції від 01.05.2024 № Че/2265-еп щодо зупинення здійснення реконструкції по Замковому узвозу, 7 і 9/1 в м. Черкаси

             
 
Проект рішення  
            № 2522-9-рд  
    ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА РАДА      
                 
                   
Про розгляд електронної петиції від 01.05.2024 № Че/2265-еп щодо
зупинення здійснення реконструкції по Замковому узвозу, 7 і 9/1 в м. Черкаси
           
                   
                   
Розглянувши електронну петицію від 01.05.2024 № Че/2265-еп (вх. № Ко-3820-2 від 02.05.2024) щодо зупинення здійснення реконструкції Замкового узвозу, 7 і 9/1, відповідно до ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян», рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції», керуючись статтею 31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Черкаська міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Електронну петицію від 01.05.2024 № Че/2265-еп щодо здійснення реконструкції Замкового узвозу, 7 і 9/1 в м. Черкаси підтримати частково.
2. Доручити департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради звернутись до власників земельних ділянок за адресами: Замковий узвіз, 7, 9/1 щодо надання інформації про дотримання зазначених у містобудівних умовах та  обмеженнях зокрема, проведення попередніх археологічних розвідок згідно з вимогами  пам’яткоохоронного законодавства.
3.   Контроль за виконанням рішення покласти на департамент архітектури та містобудування і постійну комісію міської ради з питань земельних відносин та архітектури (Роман МОТОРНИЙ).
                   
                   
Міський голова                                                Анатолій БОНДАРЕНКО  





 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення
«Про розгляд електронної петиції від 01.05.2024 № Че/2265-еп
щодо зупинення здійснення реконструкції
Замкового узвозу, 7 і 9/1 в м. Черкаси».
 
Від мешканців міста (підписали електронну петицію 634 з 500 необхідних) надійшла петиція щодо зупинення забудови Замкового узвозу.
Підготовлений проєкт рішення щодо підтримання електронної петиції частково. Для повного та всебічного розгляду справи повідомляємо наступне.
Відносини у сфері містобудівної діяльності регулюються Конституцією України, Цивільним, Господарським і Земельним кодексами України, Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», законами України «Про Генеральну схему планування території України», «Про основи містобудування», «Про архітектурну діяльність», «Про землеустрій», іншими нормативними актами.
Відповідно до ст. 25 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі Закон) режим забудови територій, визначених для містобудівних потреб, встановлюється у генеральних планах населених пунктів, планах зонування та детальних планах територій.
Генеральний план ― вид містобудівної документації, що регулює містобудівну діяльність в містах і інших поселеннях, визначає умови безпеки мешкання населення, забезпечення необхідних санітарно-гігієнічних та екологічних вимог, раціональне визначення меж землекористувань, зон житлової, суспільної, промислової забудови, територій, що особливо охороняються, зон різної містобудівної цінності, роміщення місць прикладення праці, ровиток інженерно-транспортної інфраструктури, впорядкування територій, збереження історико-культурної спадщини.
Затверджена міською радою містобудівна документація ― генеральний план міста Черкаси (внесення змін до генерального плану міста Черкаси (Актуалізація), затверджений рішенням Черкаської міської ради від 13.05.2021 № 5-318,  Детальний план території Замкової гори та Пагорбу Слави в місті Черкаси, затверджений рішенням Черкаської міської ради від 28.04.2015 № 2-1196, оприлюднювалась та підлягала громадському обговоренню, проходила відповідні громадські слухання з метою врахування як інтересів юридичних так і фізичних осіб, що передбачено ст. 21 Закону.
Наказом департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради від 12.10.2023 № 1010 приватному підприємству «Надія» та громадянці Іващенко Ірині Вікторівні затверджені містобудівні умови і обмеження для проєктування об’єкта будівництва – реконструкція житлового будинку по узвозу Замковому, 7, 9/1 в м. Черкаси, відповідно до чинного законодавства.
Розташування об’єкта реконструкції відповідає містобудівній документації, а саме: згідно з містобудівною документацією ― внесення змін до генерального плану міста Черкаси (Актуалізація), затвердженої рішенням Черкаської міської  ради  від  13.05.2021 № 5-318, земельні ділянки по узвозу Замковому, 7, 9/1 потрапляють на територію садибної забудови (44%), територію громадських закладів (55%), вулично-дорожню мережу (<1%).  В містобудівних умовах та обмеженнях зазначено, що реконструкцію житлового будинку проводити на території садибної забудови.
Окрім того пунктом 7 містобудівних умов та обмежень, як вихідних даних для проєктування, зазначено врахувати законні інтереси та вимоги  власників або користувачів  суміжних земельних ділянок та будівель, що оточують місце будівництва згідно зі статтею 5 Закону України «Про основи містобудування».
                  
Щодо планувальних обмежень (пункт 8 містобудівних умов та обмежень) розташування даного об’єкта по Замковому узвозу 7, 9/1 повідомляємо наступне:
Об’єкт потрапляє в межі зони регулювання забудови.
Умова ― в проєктних пропозиціях будівництва житлового будинку провести всебічні композиційні обґрунтування рішень щодо будівництва об’єкта, функціонального призначення, композиційні зв’язки з історичним центром, що передбачено в пояснюючій записці Плану зонування території міста Черкаси.
Об’єкт будівництва потрапляє в межі охоронних зон археологічних досліджень, пам’ятки археології «Середньовічні Черкаси», «Замкова гора», «Стародавні Черкаси», об’єднану зону охорони пам’яток археології, заповідної території «Черкаські берегові схили» та потрапляє в охоронну зону від щойно виявленої пам’ятки архітектури. Робочою проєктною документацією передбачити проведення необхідних заходів,
Відповідно до вимог абзацу 11 підпункту 3 частини 3 статті 141 , абзацу 15 частини 2 статті 32 Закону України «Про охорону культурної спадщини» земляні роботи на території пам’ятки, в межах зони охорони проводяться виключно за умови проведення попередніх археологічних розвідок.
Відповідно до вимог статті 10 Закону України «Про археологічну спадщину» право на проведення наукових досліджень археологічної спадщини надається виключно археологам, які мають практичний досвід проведення археологічних робіт (розкопок, розвідок), виконують вимоги законодавства України про охорону культурної спадщини.
Проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних робіт на території пам’ятки, охоронюваній археологічній території, у зонах охорони, в історичних ареалах населених місць, а також дослідження решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою, здійснюється за дозволом, виданим центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини. Порядок видачі дозволів визначається Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до абзацу 3 статті 22 закону України «Про охорону культурної спадщини» фінансування всіх заходів з вивчення, фіксації, переміщення (перенесення) пам’яток, що підлягають переміщенню (перенесенню) відповідно до цього Закону, проводиться за рахунок коштів замовника робіт, які викликали необхідність переміщення (перенесення) пам’яток.
         Згідно з вимогами статті 7 Закону України «Про археологічну спадщину» до повноважень органів охорони культурної спадщини обласних державних адміністрацій належить погодження програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт, виконання яких може позначитися на стані пам’яток місцевого значення, їх територій і зон охорони, з урахуванням експертного висновку за результатами наукової археологічної експертизи зазначених проектів.
З метою дотримання вимог пам’яткоохоронного законодавства та унеможливлення руйнування щойно виявленого об’єкту культурної спадщини
за видом «архітектура», що розташований за адресою: Узвіз Замковий, 9, у виданих департаментом архітектури та містобудування Черкаської міської ради містобудівних умовах та обмеженнях наголошено на обмеженнях вимог та норм, які необхідно дотриматись власникам при освоєнні земельних ділянок по Замковому узвозу, 7, 9/1.
Враховуючи зазначене, доручити департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради звернутись до власників земельних ділянок за адресами: узвіз Замковий, 7, 9/1 щодо надання інформації про дотримання зазначених у містобудівних умовах та  обмеженнях вимог, зокрема, проведення попередніх археологічних розвідок згідно з  вимогами пам’яткоохоронного законодавства.
Проєктною документацією передбачити заходи для запобігання зсуву ґрунту.
Згідно зі статтею 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем.
Приватне підприємство «Надія» та Іващенко Ірина Вікторівна є власниками земельних ділянок по Замковому узвозу, 7, 9/1 ― витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 30.06.2017 № 90911022 та від 14.07.2023 № 339209684.
Відповідно до п. б), д) частини першої ст. 90 та п. а), ґ) частини першої ст. 95 Земельного кодексу України, власники земельних ділянок, землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право самостійно господарювати на землі, споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі і споруди.
Окрім того 01.04.2024 року до Управління державного архітектурно-будівельного контролю Черкаської міської ради надійшло Повідомлення про початок виконання будівельних робіт на об’єктах з незначними наслідками (СС1) по об’єкту: «Реконструкція житлового будинку по узвозу Замковому, 7 ,9/1 в м. Черкаси», замовники: Приватне підприємство «НАДІЯ» (код ЄДРПОУ 21356758) та Іващенко Ірина Вікторівна ( ІПН 3165610629). На підставі наданих в Повідомленні: Містобудівних умов та обмежень виданих, Управлінням планування та архітектури Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради (MU01:2557- 9893-3238-7619 №1 від 13.10.2023), завдання на проектування, виданих Замовниками (ZP01:7138-4220-7844-0883 №1 від 02.11.2023) та проектної документації, проектувальника ПРАТ "ЧЕРКАСИЦИВІЛЬПРОМПРОЕКТ" (код ЄДРПОУ 02497751), (PD01:5689-9170-5294-6232 №2 від 13.11.2023), затвердженої замовниками, шляхом накладення електронних цифрових підписів, а також погодження Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації (40270297) (MZ01:9410-0671-3179- 5032 від 22.03.2024), завантажених до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.
 Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Черкаської міської ради було зареєстровано повідомлення про початок виконання будівельних робіт на об’єктах з незначними наслідками (СС1) по об’єкту: Реконструкція житлового будинку по узвозу Замковому,7 ,9/1 в м. Черкаси, замовники: Приватне підприємство «НАДІЯ» (код ЄДРПОУ 21356758) та Іващенко Ірина Вікторівна ( ІПН 3165610629).
Відповідно до Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт, затвердженого Постановою КМУ від 13 квітня 2011 р. № 466 п. 312 Дозвіл на виконання будівельних робіт може бути анульовано органом державного архітектурно-будівельного контролю на підставі судового рішення, що набрало законної сили, про скасування містобудівних умов та обмежень та/або припинення права на виконання будівельних робіт.
 Згідно п. 1. Постанови КМУ Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану від 13.03.2022 р. №303 Припинити проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», було введено мораторій на проведення перевірок.
Враховуючи вищевикладене, відповідно до ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян», рішення Черкаської міської ради від 28.01.2016 № 2-143 «Про електронні петиції», електронну петицію від 01.05.2024 № Че/2265-еп щодо зупинення здійснення реконструкції по Замковому узвозу, 7 і 9/1  – підтримати частково.
 
 
Заступник директора департаменту –
начальник управління юридичного
забезпечення                                                                                     Віктор ПАНЧЕНКО